شما چه اطلاعات شخصی و محرمانهای در گوشی هوشمندتان دارید؟ پرسیدن این سوال در زمانه همهکاره شدن موبایل از اساس غلط است. ما با موبایل همه کار میکنیم؛ از پرداختهای بانکی و خرید اینترنتی گرفته تا ثبت خاطرات شخصی. و دقیقا به همین خاطر باید همیشه و همهجا نگران امنیت گوشی هوشمند و دادههای همراه باشیم.
همین ابتدا بگوییم که گذاشتن رمز عبور روی گوشی هوشمند کافی نیست. برای محافظت از دادههای شخصی، کارهای بیشتری لازم است. کارهایی که باید به عادات شما در کار با گوشی همراه تبدیل بشوند. امروز میخواهیم این کارها را به شما یاد بدهیم. راهکارهایی که امنیت گوشی هوشمند و دادههای شخصی شما را چندبرابر میکنند. اما قبل از هر چیز باید پرسش اصلی را مطرح کنیم.
امنیت داده چیست و چرا مهم است؟
هر فرآیندی که در راستای محافظت از دادههای شخصی در برابر دسترسی بدون مجوز و استفاده غیرقانونی به دادههای شخصی انجام بشود، نوعی از امنیت داده است. از کار سادهای مثل رمز گذاشتن روی گوشی بگیرید تا رمزنگاری چندلایه دادهها به وسیله الگوریتمهای هوشمند؛ همه اینها جزو فرایندهای امنیت داده محسوب میشوند.
هرچه بیشتر از اینترنت و موبایل استفاده میکنیم، مرز بین زندگی واقعی و دنیای دیجیتالمان کمرنگتر میشود. کمرنگتر شدن این مرز هم به معنای نیاز بیشتر به اطلاعات شخصی برای فعالیت در اینترنت است. اگر از شما بپرسیم آخرین بار کی از اطلاعات هویتی، اطلاعات تماس یا اطلاعات بانکیتان در اینترنت استفاده کردید، احتمالا پاسختان همین امروز خواهد بود! پس امنیت داده را جدی بگیرید تا مانع از دسترسی هکرها، بدافزارها و سایر تهدیدهای سایبری به این دادهها شوید.
فراموش نکنید آسیبهای این دسترسی به دنیای دیجیتال محدود نمیشود و اثرش را در دنیای واقعی نشان میدهد. پس با ما همراه باشید و راهکارهای افزایش امنیت گوشی هوشمند را یاد بگیرید.
راهکارهای افزایش امنیت گوشی هوشمند
هر کدام از راهکارهای زیر به جای خودشان مهم هستند و بهکارگیری یکی از آنها شما را از بقیه بینیاز نمیکند. پس سعی کنید همه این موارد را به صورت پیوسته و مداوم بهکار ببندید و در نظر داشته باشید.
سیستم عامل و اپلیکیشنها را به روز نگه دارید
بهروزرسانیهای نرمافزاری حکم واکسن گوشی هوشمند را دارند. با دریافت منظم و به موقع بهروزرسانیهای سیستم عامل و اپلیکیشنها میتوانید همیشه یک قدم از هکرها جلو باشید. روشهای حملات سایبری هر روز تغییر میکند و یکی از دلایل ارائه این آپدیتها هم محافظت از دادههای شما در برابر همین روشهای جدید است. سادهترین راه این است که گوشی را برای بهروزرسانی خودکار سیستم عامل و اپلیکیشنها تنظیم کنید. به این ترتیب یکی از اصلیترین گامها برای حفظ امنیت گوشی هوشمند و دادههایتان را برمیدارید.
هر اپلیکیشنی را نصب نکنید
دانلود و نصب اپلیکیشن از سایتهای غیررسمی و ناامن شما را در معرض خطر بدافزارها، نرمافزارهای جاسوسی، تروجانها و … قرار میدهد. بهترین رویکرد این است که فقط از استورهای رسمی اندروید و اپل (یعنی اپ استور و گوگلپلی) برنامه نصب کنید. اما با توجه به محدودیتهایی که برای دسترسی ایرانیان وضع شده، این رویکرد عملا غیرممکن است.
شما نمیتوانید فقط به اپ استور و گوگلپلی اکتفا کنید اما باز هم روشهایی برای اجتناب از برنامههای مخرب وجود دارد. تا جایی که میتوانید اپلیکیشنها را از اپ استور یا گوگلپلی دریافت کنید. در غیر این صورت سراغ سرویسهای داخلی معتبر مثل کافهبازار و سیب استور بروید.
قبل از نصب اپلیکیشن از وبسایتهای دیگر هم به زمان انتشار، تعداد کاربران و توسعهدهنده دقت کنید. جستجوی گوگل و خواندن نظرات دیگران درباره اپلیکیشنها هم به حفظ امنیت گوشی هوشمند کمک خواهد کرد. اگر قصد نصب اپلیکیشنهای مربوط به بانکداری موبایلی را دارید هم فقط سراغ برنامههای معتبر بروید.
علاوه براین، بعد از نصب هر اپلیکیشن جدید باید به عملکرد گوشی همراه دقت کنید. اگر بعد از نصب یک برنامه، باتری گوشی خیلی زود خالی بشود یعنی چیز نگرانکنندهای وجود دارد. بدافزارها معمولا در بکگراند گوشی اجرا میشوند و بدون اینکه شما بدانید به منابع و دادههای گوشی دسترسی دارند.
دسترسی اپلیکیشنها را بررسی کنید
اگر از آن دسته افرادی هستید که هنگام نصب اپلیکیشنها همه چیز را ندیده و نخوانده تایید میکنید، باید نگران امنیت دادههایتان باشید. دسترسی اپلیکیشنها هنگام نصب آنها تایید میشود و دسترسیهای نابجا یکی از خطرات جدی برای امنیت دادههای همراه است.
همین الان به تنظیمات اپلیکیشنهای گوشی بروید و دسترسی تمام اپلیکیشنها را چک کنید. مطمئن شوید هیچ برنامهای دسترسیهای غیرمجاز و غیرضروری نداشته باشید. فقط دسترسیهایی را تایید کند که برای کارکرد اپلیکیشن ضروری هستند. این نکته را برای اپلیکیشنهای جدیدی که نصب میکنید هم در نظر داشته باشید.
از برنامه مدیریت پسورد استفاده کنید
پسوردهای قوی از ترکیب تصادفی اعداد، حروف و نمادها تشکیل میشوند اما به خاطر سپردن چنین پسوردهایی دشوار است. به همین خاطر بسیاری از ما عادت داریم پسوردهایمان را در مرورگرها یا اپلیکیشنها ذخیره کنیم. کاری که امنیت گوشی هوشمند را در معرض خطر قرار میدهد. متخصصان امنیت سایبری توصیه میکنند به جای اینکار از برنامههای مدیریت پسورد استفاده کنیم.
این برنامهها تمام پسوردهای شما را در یک محیط رمزگذاری شده و دارای پسورد نگه میدارند. یکی دیگر از قابلیتهایشان هم ساخت پسوردهای قوی است. میتوانید به جای ذخیره پسوردهای حسابهای کاربری، آنها را در برنامه مدیریت پسورد ذخیره کنید تا هیچوقت فراموششان نکنید.
در ضمن هیچگاه برای تمام حسابهایتان از یک پسورد استفاده نکنید. با اینکار اگر یکی از حسابهایتان هک بشود، بقیه آنها هم در معرض خطر قرار میگیرند.
در شبکه وایفای عمومی از VPN استفاده کنید
اگر میخواهید به جای دیتای تلفن همراه از شبکههای وایفای عمومی برای اتصال به اینترنت استفاده کنید، باید از خطرات آن آگاه باشید. اتصال به شبکههای عمومی امکان دسترسی سایر افراد متصل به آن شبکه به دادههای گوشی همراه شما را فراهم میکند و دادههای شخصی شما را در معرض خطر قرار میدهد.
برای پیشگیری از این نوع دسترسی، باید از VPN استفاده کنید. این ابزار مانع از دزیده شدن دادههای شما توسط سایر افراد متصل به وایفای عمومی میشود. فراموش نکنید که فقط باید از VPNهای معتبر و شناخته شده استفاده کنید چون بسیاری از آنها ناقض حریم خصوصی هستند.
فقط از سایتهای معتبر خرید کنید
اگر قصد خرید اینترنتی دارید، قبل از وارد کردن اطلاعات شخصی و بانکی لینک پرداخت را چک کنید. آدرس پرداخت حتما باید با «https://» شروع بشود و مربوط به سایت اصلی باشد. افزونههای ضدفیشینگ هم ابزار خوبی برای حفظ امنیت پرداختهای آنلاین با گوشی همراه است
احراز هویت دو مرحلهای و پسورد بیومتریک را فراموش نکنید
امروزه اکثر گوشیها به حسگر اثر انگشت یا تشخیص چهره مجهز هستند. به جای استفاده از پسوردهای دیجیتال بهتر است از این نوع پسوردهای بیومتریک استفاده کنید. این قابلیت را برای برنامههایی که از احراز هویت دو مرحلهای پشتیبانی میکنند هم فعال کنید. بهکار بستن مداوم و پیوسته این راهکارهای حفظ امنیت گوشی هوشمند کار دشواری نیست. اما به خوبی از شما در برابر تهدیدهای سایبری محافظت خواهد کرد.
همین حالا اپلیکیشن آپ را نصب کنید.